Raafcraft - Survival en Zelfredzaamheid - The Bushcraft Way

Raafcrafts Blog

Zelfredzaamheid

Wie er de blockbusters en tv-hits van de afgelopen jaren op naslaat, valt op dat survival populair wordt. Bijzonder, want we leiden een comfortabel en modern leven. Een survivaltraining is schijnbaar nutteloos als we in onze verwarmde huizen van een pizza genieten, kraanhelder water drinken en ons door een beeldscherm laten vermaken. Waarom een vuur maken als je de thermostaat een paar graden hoger kunt zetten? Waarom moeite doen voor je eten? Of leren navigeren als je een smartphone hebt? Het lijkt zo zonde van de energie. Maar schijn bedriegt. Want ergens tussen de eerste gloeilamp en de kwantumcomputer zijn we iets belangrijks kwijtgeraakt: het vermogen om voor onszelf te zorgen. Zelfredzaamheid. En contact met de buitenwereld. We hebben een hele reeks aan fysieke vaardigheden verleerd, vertrouwen niet meer op onze zintuigen en weten niet hoe de natuur werkt.

Boeien, denk je dan, we gaan toch niet terug naar de Middeleeuwen. Maar survival gaat niet over achteruitgang en is zeker niet anti-technologie. Het gaat over doen waar we gelukkig van worden, ook al zijn we dat vergeten: bewegen, ruiken, voelen en proeven. Brandnetels eten en sterren tellen. Over onafhankelijkheid en vrijheid. Nadat je fris en fruitig wakker wordt onder je zelfgespannen tarp, vraag je je heel romantisch af: wat is nou écht belangrijk in het leven? Om te concluderen dat je niets meer nodig hebt. Pure eenvoud, heerlijk toch? Inventiviteit en uitdaging blijken al snel je nieuwe vrienden: het doen met de spullen, kennis en vaardigheden die je hebt. Maar ook nieuwe kennis en vaardigheden opdoen. En verbinding. Samen de omgeving ontdekken en je eigen grenzen opzoeken.

eenvoudig leven

Survival leert je omgaan met onverwachte situaties. Niets is zeker, je automatische ijsblokjesmachine kan het morgen zonder waarschuwing begeven. De training kneed en rekt je aanpassingsvermogen en reset een episch oerinstinct dat op de zolder van je doorzonwoning lag te verstoffen. Of dat geloof je tenminste als je verbeten een boom in stukken zaagt. Je kunt jezelf in ieder geval redden als je wandelvrienden je per ongeluk op de top van een berg achterlaten of je cruiseschip kapseist.

Dat betekent overigens niet dat je een ramp of andere levensbedreigende situatie nodig hebt om je nieuw verworven vaardigheden tot hun recht te laten komen. Want zelfredzaamheid is nog maar het begin. Misschien wel belangrijker is dat survival je lostrekt uit je dagelijkse patronen, weg van je computer, de buitenwereld in om die weer eens echt in je op te nemen. Het leert je, kortom, om te leven. Klinkt best nuttig, toch?

Door: Mieke (instructeur in opleiding)