Raafcraft - Survival en Zelfredzaamheid - The Bushcraft Way

Raafcrafts Blog

De kracht van de herhaling

Ik vroeg me thuis nog af of een training van negen weekenden niet wat overdreven is. Maar nu sta ik hier toch, met mijn bijl, een vlijmscherp mes en een fire steel. Wat ons bezielt om een survivaltraining te doen? De instructeurs doen een snel rondje door de groep. Bijna niemand kent elkaar nog, maar dat zal snel veranderen. De één wil met vrienden het bos in, de ander een grote wandeltrektocht maken. Er is een veertiger die zijn midlifecrisis goed benut en een bioloog die de natuur is kwijtgeraakt. Hier pas ik wel tussen. Als buitensporter en fietsfanaat ben ik verdwaald in een klimaatgecontroleerde kantoorjungle. Terwijl ik gek ben op bomen en planten, wilde rivieren, hoge pieken en diepe dalen. De groep is een bonte verzameling van ‘survivalproevers’ (één weekend), basiscursisten (drie weekenden), deelnemers die de survivaltraining volgen (zeven weekenden) en instructeurs in spé (negen weekenden). En hoewel de motivaties uiteen lopen, is er een duidelijke gemene deler: we willen naar buiten!

de eerste schreden

Op een afgelegen plek in Brabant leren we de eerste kneepjes van het vak. Het Grote SAS Survival Handboek kan het mooi vertellen, nu nog zelf doen! Het blijkt verdomd moeilijk om een goede boom voor mijn tarp te vinden, en die knopen om hem op te spannen ben ik ook alweer vergeten. Maar er komt hulp van alle kanten, en een kwartier later hangt dat ding toch. In theorie was het zo simpel dat ik er bescheiden van word. Mijn ‘ja, dat weet ik wel’-overtuiging verandert snel in een verwonderd ‘hé, dat kan ik nog niet’.

Dus wil ik blijven oefenen. Dit is niet een weekje knutselen in de natuur om daarna weer mijn vertrouwde leven in te rollen. Ik word steeds weer met de kunst van het vuurmaken geconfronteerd, schik en herschik mijn uitrusting en denk na wat ik de volgende keer anders of beter kan doen. Proberen, experimenteren, tot het een gewoonte wordt. De kracht van de herhaling. Daarom werkt het programma van Raafcraft zo goed. Het ene moment weet je niets van survival, het volgende is het een vanzelfsprekendheid. Let op: je wilt straks niet meer naar binnen!

Door: Mieke (instructeur in opleiding)