Raafcraft - Survival en Zelfredzaamheid - The Bushcraft Way

Raafcrafts Blog

Survival voor vrouwen?

‘Survival is voor avonturiers, doorzetters, voor échte mannen.’ En daar sta je dan als jonge vrouw met je bijl en bijkleurende schoenen. Geen spierballen, weinig testosteron en zonder imponerende baard. Survival alleen voor mannen? Geen seconde bij stilgestaan. En zo dachten de andere vrouwen in onze groep er ook over!

Toch hadden we ons stiekem (en hoopvol?) afgevraagd of we de enige vrouw zouden zijn. Leuk tussen al die mannen. Maar kunnen we wel aan hen tippen in een overlevingssituatie? Het internet beweert dat we van nature minder risico’s nemen en veiligheid en verbinding zoeken, geen competitie. Dat kan handig zijn in een survivalsituatie, of fataal. Het is net hoe je het bekijkt en misschien wel niet relevant. Uiteindelijk moet je jezelf kunnen redden. Keuken- en kinderenclichés of niet, de tijd van de hulpeloze vrouw en de heldhaftige ridder is wel zo’n beetje voorbij. Wij moeten óók water kunnen zuiveren, eten kunnen vinden en een onderkomen kunnen bouwen.

survival voor vrouwen

En die spierballen dan? Typische mannelijke eigenschappen als fysieke kracht en jachtinstinct worden nog wel eens onterecht als de basis voor survival gezien. Geen kwaad woord over testosteron en baarden, maar ze zijn geen garantie voor succes. Veel belangrijker is om inzicht te hebben in situaties, keuzes te durven maken en te durven handelen.

Survival gaat om flexibiliteit, vertrouwen en slimme vaardigheden, daar draait het om in de trainingen van Raafcraft. Mijn vrienden grapten dat ik alleen maar meedoe om een stoere man te vinden die me uit alle situaties redt. Dat zou ik natuurlijk nooit toegeven. En het valt helaas tegen. Tijdens het oefenen blijkt dat de rambo’s en spierbundels net zulke klunzen zijn als ik. En dat we het net zo snel leren.

Door: Mieke (instructeur in opleiding)