Raafcraft - Survival en Zelfredzaamheid - The Bushcraft Way

Raafcrafts Blog

Alles wat niet standaard is

Water, vuur, voedsel en shelter. De vier elementen van survival. Daar ben je in een weekend wel klaar mee, toch? Water zit in de sloot. Vuur leren maken kost een uurtje. Als je honger hebt, pluk je een paar brandnetels en slapen doe je onder een zeiltje. Simpel.

Wij leerden laatst dat er een paar honderd manieren zijn om een onderdak te bouwen. Afgestemd op de situatie, het klimaat en de grootte van de groep. Daar ga je al. Als je de basics kent, kom je in een noodsituatie een heel eind. Maar als je net iets meer weet, kan survival comfortabel of zelfs leuk worden. Daarnaast ben je een stuk flexibeler in verschillende situaties. We kregen een praktijkles eetbare planten, maar we hebben ook vallen en strikken gezet, geschoten met luchtbuksen en het over het bereiden en eten van dieren gehad. En water blijkt niet alleen in de sloot te zitten, maar kun je bijvoorbeeld ook aftappen uit een berkenboom. Als het erg vervuild is, maak je een zigeunerbron.

Zo leren we naast een paar standaardtechnieken van alles wat niet standaard is. Soms wordt er een ervaringsdeskundige bijgehaald, soms komt iemand uit de groep met een interessant idee. Zoals Erik en Peter die een Zweedse fakkel maakten. Marco demonstreert regelmatig een fancy kooktechniek. Kjeld verdiepte zich in vernuftige manieren om een vijand te slim af te zijn. En Michel heeft vanuit zijn werk als brandweerman een enorme schat aan EHBO-kennis. Van al die vaardigheden maakt instructeur Hans dankbaar gebruik.

zalm

Vooral naarmate de opleiding vordert hebben we als deelnemers steeds meer inbreng. Van de instructeurs in opleiding wordt dat wel verwacht, maar ook de rest komt met nieuwe technieken en weetjes. Soms krijgt iemand de opdracht om iets uit te zoeken. De hoeveelheid survivaltechnieken is eindeloos dus er is altijd wat bij te leren. Natuurlijk kun je ook gewoon luisteren - het blijft een opleiding. Maar uiteindelijk maken we er toch samen een compleet programma van.

Nog een paar leuke voorbeelden. Leo en Hans zijn, onder andere, opgeleid als trackers (spoorzoekers) en hadden daar een ingewikkelde praktijkoefening mee bedacht. We leerden de mogelijkheden en limieten van onze zintuigen kennen. En met wat extra touwtechnieken hebben we een loopbrug geknoopt waar we één voor één overheen moesten. Met een weekend kun je klaar zijn. En dan realiseer je je dat je pas net begonnen bent.

tracking oefening

Door: Mieke (survival instructeur)