De eigenschappen die bijna alle deelnemers wel gemeen hebben, is dat ze graag buiten zijn en zich persoonlijk willen ontwikkelen.

Verder zijn ze heel verschillend: verkopers, IT-ers, automonteurs, administratieve medewerkers enzovoort. Verhouding mannen-vrouwen is ongeveer 4:1.De gemiddelde leeftijd ligt rond eind dertig met uitschieters naar boven en beneden maar het leuke is dat 'buiten' je leeftijd, beroep of inkomen geen rol speelt.

De redenen om een survival cursus te gaan doen zijn heel verschillend: ontsnappen aan de dagelijkse hectiek, teruggaan naar 'de basis', meer zelfvertrouwen krijgen, meer leren over de natuur, kennis gaan gebruiken binnen het huidige beroep, zelf cursussen gaan geven of meer actief worden. En zo kunnen we nog even doorgaan.

Onze ervaring is dat de deelnemers respectvol en positief met elkaar omgaan. Elkaar helpen als iemand wat meer moeite heeft met een bepaald onderdeel.

Stel: Je hebt interesse in het buitenleven en survival maar je wilt het liefst eerst eens kijken voordat je je inschrijft voor een hele cursus. Dat is mogelijk!

Je kunt je bijvoorbeeld inschrijven voor de introductiecursus (in april) en als het bevalt verder gaan met de survival cursus.

Per cursus hebben we een mooie paklijst opgesteld. Het is niet nodig om alles nieuw aan te schaffen. Kijk eerst eens of je de materialen ergens kunt lenen!

Is het diploma erkend?

Er bestaan geen certificeringsinstanties die zich specifiek richten op survivalopleidingen. Met andere woorden: er bestaat dus geen officieel erkend diploma 'Survivalinstructeur'. Er zijn wel meer algemene certificeringen die betrekking hebben op de inrichting van een organisatie (informatiestromen enzovoort) maar eigenlijk niet op de inhoud en daadwerkelijke kwaliteit.

Belangrijker dan erkenning door een instituut is de reputatie van een cursus. De opleiding van Raafcraft wordt hoog gewaardeerd en een Raafcraft diploma zegt dus wel wat over het niveau van je kennis en vaardigheden.

Kan ik na de opleiding direct aan de slag als instructeur?

In principe wel maar het is net als met autorijden.. je ervaring maakt je een goede chauffeur.

Je zult dus dingen moeten gaan ondernemen om alles wat je geleerd hebt zelf in de praktijk te kunnen brengen. Bij een sollicitatie wordt er ook altijd naar je ervaring gevraagd. Verder is het handig als je jezelf specialiseert in een paar onderwerpen. Specialisten zijn extra interessant voor een werkgever.

Ik vind jullie manier van lesgeven erg leuk in het aspect dat jullie gewoon met ‘the flow’ meegaan en heel makkelijk ongeplande zaken verwerken in het lesprogramma.