Raafcraft - Survival en Zelfredzaamheid - The Bushcraft Way

Veel gestelde vragen

Wat voor soort mensen doen een survival cursus?

De eigenschappen die bijna alle deelnemers wel gemeen hebben, is dat ze graag buiten zijn en zich persoonlijk willen ontwikkelen.

Verder zijn ze heel verschillend: verkopers, IT-ers, automonteurs, administratieve medewerkers enzovoort. Verhouding mannen-vrouwen is ongeveer 4:1.De gemiddelde leeftijd ligt rond eind dertig met uitschieters naar boven en beneden maar het leuke is dat 'buiten' je leeftijd, beroep of inkomen geen rol speelt.

De redenen om een survival cursus te gaan doen zijn heel verschillend: ontsnappen aan de dagelijkse hectiek, teruggaan naar 'de basis', meer zelfvertrouwen krijgen, meer leren over de natuur, kennis gaan gebruiken binnen het huidige beroep, zelf cursussen gaan geven of meer actief worden. En zo kunnen we nog even doorgaan.

Onze ervaring is dat de deelnemers respectvol en positief met elkaar omgaan. Elkaar helpen als iemand wat meer moeite heeft met een bepaald onderdeel.

Is zo'n cursus wel iets voor mij?

Stel: Je hebt interesse in het buitenleven en survival maar je wilt het liefst eerst eens kijken voordat je je inschrijft voor een hele cursus. Dat is mogelijk!

De verschillende cursussen starten namelijk in hetzelfde weekend. Je kunt je dus inschrijven voor de introductiecursus en als het bevalt overstappen naar de basiscursus of de survival cursus. Overstappen naar de instructeursopleiding is NIET mogelijk.

Wat heb ik nodig?

Per cursus hebben we een mooie paklijst opgesteld. Het is niet nodig om alles nieuw aan te schaffen. Kijk eerst eens of je de materialen ergens kunt lenen!

Is het diploma erkend?

Er bestaan geen certificeringsinstanties die zich specifiek richten op survivalopleidingen. Veel, meer algemene, certificeringen hebben betrekking op de inrichting van een organisatie (informatiestromen enzovoort) maar eigenlijk niet op de inhoud en daadwerkelijke kwaliteit. Raafcraft heeft daarom de keuze gemaakt om zich te beperken tot die certificeringen die zich richten op veiligheid, zoals de certificering door Sport Institute Europe.

Belangrijker dan erkenning door een instituut is de reputatie van een cursus. De opleiding van Raafcraft wordt hoog gewaardeerd en een Raafcraft diploma zegt dus wel wat over het niveau van je kennis en vaardigheden.

Hoe is de veiligheid geregeld?

Uiteraard vinden wij de veiligheid van onze activiteiten zeer belangrijk. Daarom:

  • Geven we uitgebreide instructie over het juiste gebruik van mes, bijl en zaag en andere risicofactoren bij buitenactiviteiten.
  • Controleren de instructeurs continue op eventele veiligheidsrisico's.
  • Is er bij alle activiteiten een gediplomeerd EHBO-er aanwezig.
  • Is Raafcraft / Raaf Outdoor gecertificeerd lid van Sport Institute Europe.

sie approved member

Kan ik na de opleiding direct aan de slag als instructeur?

In principe wel maar het is net als met autorijden.. je ervaring maakt je een goede chauffeur.

Je zult dus dingen moeten gaan ondernemen om alles wat je geleerd hebt zelf in de praktijk te kunnen brengen. Bij een sollicitatie wordt er ook altijd naar je ervaring gevraagd. Verder is het handig als je jezelf specialiseert in een paar onderwerpen. Specialisten zijn extra interessant voor een werkgever.

Wat is de Raafcraft lesmethode?

Als Raafcraft-team zijn we bijzonder trots op de cursussen die wij hebben ontwikkeld en die wij nog steeds aanpassen aan nieuwe inzichten, kennis en technieken.

skills training

1. Compleet

Wij streven ernaar om onze cursussen zo compleet mogelijk te maken.

2. Dynamisch

Uiteraard hebben we een programma van onderwerpen die we gaan behandelen maar we passen dit steeds aan naar de omstandigheden (het terrein, het weer, de interesses en het kennis- en vaardigheidsniveau van de deelnemers).

3. Toegankelijk

Je hebt geen speciale vooropleiding nodig om onze cursussen te kunnen doen.

4. Uitdagend

Voor zowel de beginner als de gevorderde deelnemer zorgen wij voor nieuwe achtergrondinformatie en uitdagende opdrachten.

5. Open

We pretenderen zeker niet alles te weten en staan dus open voor alle vragen en opmerkingen.

6. Leergierig

Als team zijn wij leergierig en wij maken dus graag gebruik van de kennis en talenten van onze deelnemers. Daarnaast huren wij soms externe professionals in voor demonstraties en uitleg over bepaalde technieken.

7. Fun

En een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Toch?